Herbata reklamowa granulowana – czym jest ten napój?

Herbata reklamowa
Herbata reklamowa

Herbata to popularny na całym świecie napój, który dostępny jest w wielu różnych odmianach. Do wyboru jest między innymi jej wersja czarna, zielona, biała oraz czerwona. Herbatę pije się zarówno w domu, jak i w kawiarniach, w czasie spotkań z przyjaciółmi czy w pracy. Nadaje się ona do spożywania o dowolnej porze dnia – tak rano, jak i po południu czy wieczorem. Najczęściej mamy do czynienia z herbatą sypaną lub w torebkach, lecz niekiedy spotkać można się także z jej wersją granulowaną. Jakie są cechy charakterystyczne tego napoju?Herbata reklamowa rozpuszczalna to napój, który nie do końca określić można mianem napoju herbacianego. Od klasycznej wersji różni się ona między innymi brakiem fusów. Pijąc ją nie ma konieczności korzystania sitek czy zaparzaczy – granulki rozpuszczają się bowiem w wodzie całości. Kolejna różnica to smak tych dwóch napojów, który jest zgoła odmienny.

Dlaczego herbata reklamowa granulowana smakuje inaczej niż ta liściasta? Związane jest to z obecnością w suszu szeregu różnych substancji nierozpuszczalnych w wodzie, które podczas parzenia, w formie drobinek trafiają do wody tworząc rozwiesinę. Herbatę rozpuszczalną zdefiniować można jako mieszanina rozpuszczalnych w wodzie, pochodzących z herbaty substancji. Warto tu także zdawać sobie sprawę z faktu, iż do roztworu, z którego przyrządzany jest proszek używa się nie wszystkich składników, które można pozyskać. Aby nadać napojowi pożądanych cech takich, jak chociażby klarowność, producenci pozbywają się części związków z roztworu bazowego.

Jaką historię ma herbata reklamowa w wersji granulowanej? Jej początki sięgają 1885 roku, kiedy to w Wielkiej Brytanii została stworzona receptura otrzymywania specjalnej pasty, która pochodziła z odparowanego naparu herbacianego. Taka pasta, z dodatkiem odparowanego mleka i cukru, miała po zalaniu dać klasyczną, angielską herbatę z mlekiem. Obecnie, tego typu herbatę przyrządza się traktując rozpuszczalnikiem oksydowane liście czarnej herbaty. Niestety, napój ten nie należy do najzdrowszych.